dijous, 28 de juny del 2012

La Costera amb el poble sahrauí


Amics del Poble Sahrauí de Xàtiva tanca la campanya de la moció de Dajla amb uns resultats molt satisfactoris. La majoria de les poblacions de la comarca de la Costera es manifesten a favor del poble sahrauí.

A finals de setembre de 2011, a la ciutat ocupada de Dajla, al sud del Sàhara Occidental, fou assassinat el ciutadà sahrauí Maichan Mohamed Lamin Lahbib de 29 anys, a mans de colons marroquins. L’enfrontament es va estendre entre la població sahrauí la qual cosa va provocar desenes de ferits. El setge sobre la població sahrauí a la ciutat de Dajla s’intensificà dia rere dia. Avui, Dajla és una ciutat presa militarment per les forces d’ocupació marroquines. Les principals ciutats del Sàhara Occidental estan preses per les forces d’ocupació marroquines, la repressió contra la població autòctona no cessa, sent moltes les persones detingudes, desaparegudes i torturades per la policia.

Aquestos motius, van fer que Amics del Poble Sahrauí de Xàtiva presentara una moció en relació amb els esdeveniments que estaven passant en el Sàhara Occidental i provocats pel Govern del Marroc. La moció que havia estat elaborada per la Federació d’Associacions de Solidaritat amb el Poble Sahrauí del País Valencià.


Des de gener a juny de 2012, Amics del Poble Sahrauí de Xàtiva es va adreçar al Partit Popular (PP), Partit Socialista del País Valencià (PSOE/PSPV), Bloc Nacionalista Valencià (BLOC-Compromís) i Esquerra Unida (EUPV) de la comarca de la Costera, per tal que presentaren una moció de rebuig per la continua violació dels drets humans al Sàhara Occidental. Des d’Amics del Poble Sahrauí de Xàtiva insistíem als partits polítics de que calia buscar una solució del conflicte que fora justa, definitiva i conforme amb les resolucions del Consell de Seguretat de l’ONU, amb el dret internacional i s’apel·lava a la responsabilitat històrica de l’estat espanyol amb el Sàhara Occidental. En definitiva, des del nostre col·lectiu s’animava a que presentaren la moció en tots els municipis de la Costera i que foren coherents amb el programa electoral que a nivell estatal portaven els seus partits polítics.

Després de 6 mesos, han estat un total de 10 municipis de la Costera els que han manifestat i aprovat per unanimitat la moció, la qual cosa suposa més de la meitat de les poblacions de la nostra comarca:
Canals (26 de gener)
Xàtiva (2 de març)
Genovés (9 de març)
Novetlè (28 de març)
La Granja de la Costera (28 de març)
L’Alcúdia de Crespins (3 de maig)
La Font de la Figuera (14 de maig)
Barxeta (18 de juny)
Rotglà i Corberà (21 de juny)
Torrella (25 de juny)


Des d’Amics del Poble Sahrauí de Xàtiva es vol agrair els esforços que s’han fet des de les secretaries comarcals del PP, PSOE/PSPV, BLOC i EUPV, així com als regidors i regidores que han donat suport a la moció que presentarem, pel seu compromís amb la causa sahrauí. Moltes gràcies a tot@s.

Des d’Amics del Poble Sahrauí de Xàtivaens trobem molt satisfets per la resposta dels municipis de la Costera en el suport que han donat al poble sahrauí. També perquè a partir del 2 de juliol arribaran els xiquets i xiquetes sahrauís que acollim en el programa de Vacances en Pau 2012. Però no tot són notícies bones, ja que les que arriben des del Sàhara Occidental, ens parlen que les principals ciutats estan preses per les forces d’ocupació marroquines, on la repressió contra la població no cessa, sent moltes les persones detingudes, desaparegudes i torturades per la policia. La qüestió sahrauí encara està lluny de solucionar-se i malauradament la repressió i la violació que pateix la població sahrauí no ha cessat”.

Aquestos són els ACORDS que s’han adoptat ja en els Plenaris dels Ajuntaments de la Costera:

1.- Condemnar enèrgicament la continua violació dels Drets Humans al Sàhara Occidental a mans de les forces d’ocupació marroquines.

2.- Exigir a les Nacions Unides i a la Comunitat Internacional:
·      Que complisquen amb l’obligació de protegir la vida i tots els drets de la població autòctona sahrauí als territoris ocupats per Marroc.
·         L’acompliment de les resolucions de les Nacions Unides, que posen fi a l’ocupació marroquina sobre el Sàhara Occidental.

3.- Exigir al Govern Espanyol:
·    Que prenga part activa en la resolució del conflicte que pateix el poble sahrauí, com a conseqüència de l’inconclús procés de descolonització.
·         Que lidere la diplomàcia internacional per fer complir les resolucions de l’ ONU en les quals es contempla la convocatòria d’un referèndum d’autodeterminació entre els antics habitants i el seus descendents.
·         Que introduesca sempre la qüestió sahrauí en les seues converses amb el govern marroquí, i li manifeste la seua més enèrgica condemna per la brutal repressió existent al Sàhara Occidental, i li exigesca l’alliberament de tots els presos i preses polítics sahrauís. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada